В руските Белгород и Белгородска област тази нощ бе обявена ракетна тревога.  Това съобщава Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации за региона, цитирано от ТАСС.

"Внимание! Град Белгород и Белгородска област. Ракетна опасност", се казва в съобщението. По-късно опасността бе отменена. 

Силите за ПВО са свалили 13 въздушни цели над Белгород и Белгородска област. Това съобщи по-късно ръководителят на Белгородска област Вячеслав Гладков в канала си в Telegram.

"Нашата система за противовъздушна отбрана работи - 13 въздушни цели бяха свалени при подхода към града. По предварителна информация двама души са ранени в село Дъбовое", пише той. Гладков уточни, че единият от мъжете е получил затворена черепно-мозъчна травма с открита рана в лявата слепоочна област, както и сляпо проникващо охлузно нараняване в областта на корема. Вторият пострадал е с диагноза затворена черепно-мозъчна травма.

"Екипи на Бърза помощ доставят пострадалите в градска болница № 2 в Белгород. Лекарите им оказват цялата необходима медицинска помощ", отбеляза губернаторът.

Той добави, че в Дъбовой в резултат на отразяване на въздушно нападение са регистрирани различни щети в 20 частни жилищни домакинства и 1 стопанска постройка (счупени са прозорци, срязани са фасади, покриви и огради).

На място работят оперативни и аварийни служби. Районът ще се патрулира през светлата част на денонощието. 

От началото на годината Белгород и Белгородска област ежедневно са атакувани с дронове и реактивни системи за залпов огън. През това време загинаха най-малко 19 души.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че руските власти възнамеряват да гарантират сигурността на граничните райони, но не уточни как точно възнамеряват да направят това.

Ръководителят на администрацията на Грайворонския градски район на Белгородска област Генадий Бондарев призова жителите на граничните селища да се евакуират.

Град Грайворон се намира на пет километра от украинската граница, населението преди началото на войната е над 6 хиляди души. Грайворонският градски район, който също включва около десетина села, граничи с Харковска и Сумска области на Украйна и редовно е обект на обстрели.

В сряда руските власти съобщиха, че двама цивилни са били убити по време на пореден обстрел на Грайворон.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, който въведе ограничения за влизане в някои населени места, разположени на границата с Украйна, обяви предсрочни училищни ваканции в Белгород в сряда сутринта.