Саудитска Арабия обвини днес руския президент Владимир Путин в двуличие, като обърна внимание на арабската среща на върха в Шарм ел Шейх, че той не би трябвало да изразява подкрепа за Близкия изток, докато в същото време подклажда нестабилност чрез подкрепата си за сирийския лидер Башар Асад, предаде Ройтерс. 

В необичаен ход вчера египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който е домакин на срещата и близък приятел на Путин, обяви, че пред делегатите ще бъде прочетено писмо от руския президент.

"Ние подкрепяме стремежите на арабите за бъдещ просперитет и за решаване на всички проблеми, пред които е изправен Арабският свят, чрез мирни средства, без каквато и да е външна намеса", подчерта Путин в писмото. 

Думите му обаче предизвикаха остра ответна реакция от саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал. "Той говори за проблемите в Близкия изток, като че ли Русия не оказва влияние върху тези проблеми.

Те говорят за трагедията в Сирия, а в същото време са съществена част от тази трагедия, стоварила са върху сирийския народ, като въоръжават сирийския режим, снабдявайки го с повече от онова, което той се нуждае, за да се бие срещу собствения си народ", каза ядосан принц Сауд, вземайки думата пред участниците в срещата на върха на Арабската лига в египетския курорт. 

Отношенията между Саудитска Арабия и Русия са изострени заради подкрепата на Москва за режима на Асад, докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия. 

Ройтерс отбелязва, че острата саудитска реакция е поставила в неловко положение домакина на срещата - Египет, който е силно зависим от многомилиардната подкрепа в долари от Рияд и от другите арабски страни от района на Персийския залив, но в същото време разчита и на подобрените си връзки с Москва.

TrafficNews.bg