Русия винаги е била ангажирана с мирното разрешаване на украинския конфликт и не се е отказала от този метод на уреждане. Това подчерта руският президент Владимир Путин на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, съобщава ТАСС. 

"Никога не сме се отказвали от мирното разрешаване на спорове, още повече, че сме били склонни към това, каза руският президент. Ние не започнахме тази война през 2014 г. - всичко започна с преврат в Украйна", припомни той.

Украйна, под натиска на Запада, се отказа от отдавна подготвяните споразумения и ги "хвърли в кошчето". В същото време Русия, за да ги консолидира, изтегля войските от Киев, заяви Путин.

"Започнахме това в два града, след това преговорният екип се премести в Турция, в Истанбул, там на практика завършихме тази голяма работа, парафирахме този документ и от двете страни", припомни руският президент.

Украинската страна се отказа от тези споразумения, утвърди тезата руският лидер.

"Нека припомня, че тогава ни казаха, че не можем да подпишем документ - Украйна не може да подпише "с опрян пистолет", трябва да изтеглим войските от Киев, ние го направихме, подчерта Путин след като направихме това, нашите споразумения бяха изхвърлени в кошчето. Още веднъж искам да подчертая, че сме за преговори. Но не във формат да ни се налагат някакви схеми, които нямат нищо общо с реалността", ​​заяви Путин на колегата си.

Той увери Лукашенко, че ще проведе консултации и с Минск при нужда. 

Конференцията в Швейцария "вече е някакъв вид паноптикум", каза Путин. Русия не е поканена, те смятат, че тя "няма какво да прави там". В същото време казват, че нищо не може да се реши без нас", отбеляза руският президент, "щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно".

Лукашенко отговори на Путин, че такава конференция може да завърши само с ескалация.

Припомняме, че правителството на Швейцария ще бъде домакин на двудневна конференция на високо ниво през юни, насочена към постигане на мир в Украйна.

Срещата се проведе, независимо от това, че Русия даде да се разбере, че няма да участва в инициативата.

През януари Швейцария заяви, че ще бъде домакин на мирна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски. Оттогава страната проведе разговори с ЕС, страните членки на Г-7 и държави като Китай и Индия, за да получи тяхната подкрепа.

Москва заяви, че не е против преговорите за прекратяване на войната, но руски официални лица уточниха, че няма да участват в преговори в Швейцария - страна, която смятат, че се е отказала от неутралитета си по отношение на конфликта.

Русия, която започна войната си в Украйна през февруари 2022 г., обяви, че швейцарската инициатива е безсмислена без участието на Москва.