Руският президент Владимир Путин удължи неработните дни до края на април заради ситуацията с коронавируса. Това съобщи той на обръщение към руската нация. Запазва се изплащането на заплатите от държавата, съобщава РИА Новости. 

"Пикът на епидемията не е преминала в световен мащаб, включително и в нашата страна. Затова взех решение да продължим неработните дни до 30 април", заяви президентът на Русия. На местните власти ще бъде предоставени допълнителни пълномощия.

Той уточнява, че броят на неработните дни със съхранение на заплатата може да бъде коригиран, ако обстановката позволи.

Русия се готви за евентуално бързо нарастване на заразените с новия коронавирус (COVID-19), след като Путин вчера призна, че обстановката със заразата в Русия се усложнява.

Според Путин комбинацията от режими за изолация и неработещо население ще позволят на Русия "да купи време за проактивни мерки".

"Досега не успяхме да променим хода на събитията в Москва, въпреки всички мерки, предприети от федералните и градските власти", отбеляза Путин. Ограниченията, наложени в руската столица, може да не са необходими в други части на Русия, но все по-малко области на страната остават незасегнати.

Регионалните власти имат свобода да вземат решение колко далеч ще стигнат в съответните си мерки за налагане на блокада и карантина въз основа на ситуацията на място, посочи руският държавен глава.

Руският лидер излезе с първото си обръщение към нацията във връзка с коронавируса на 25 март. Тогава той призова руснаците да си остават вкъщи и обяви една седмица за неработна. 

По последни данни в Русия са регистрирани 3 548 случая на коронавирус, от които 30 са починали.