Путин към Ердоган: Да не допуснем да се разрушат руско-турските отношения

Двамата разговаряха на четири очи

Свят 05.03.2020 17:50 1067 0
Путин към Ердоган: Да не допуснем да се разрушат руско-турските отношения

Руският президент Владимир Путин заяви днес, по време на срещата си с турския президент Тайип Ердоган в Москва, че е необходимо да се обсъди настоящата ситуация в Идлиб, за да не се стигне до разрушаване на руско-турските отношения.

Ердоган пристигна в Москва в момент, когато руските и турските военни са изправени един срещу друг в една война, която прогони от домовете им близо милион хора за три месеца, много от които се отправиха към турската граница, отбеляза Ройтерс.

"Трябва да обсъдим задълбочено с вас цялата ситуация, създала се към днешния ден (във връзка със събитията в Идлиб), за да не може нищо подобно вече да не се повтори и за да не допуснем то да разруши руско-турските отношения, към които ние - и аз зная, че и вие също - се отнасяме много внимателно и които ценим", каза в началото на разговора Путин, цитиран от ТАСС.

След това руският президент отбеляза, че по молба на турския му колега разговорът ще започне на четири очи, а после, при необходимост, в него ще се включат и членовете на делегациите на двете страни.

"Винаги имаме за какво да си говорим, но сега ситуацията в добре познатата зона, в Идлиб, ескалира толкова много, че изисква откровен, личен разговор", каза Путин, откривайки руско-турските преговори.

Путин изрази съболезнования на Ердоган във връзка със смъртта на турски военни в Сирия и заяви, че сирийската армия не е знаела за тяхното местоположение.

"В началото на срещата ни искам отново да изкажа искрените си съболезнования за смъртта на вашите войници в Сирия", обърна се руският президент към турския си колега. Путин отбеляза, че "смъртта винаги е голяма трагедия". "За съжаление, както вече ви казах в телефонен разговор, никой, включително сирийските военни, не е знаел за тяхното (на турските военни постове) местоположение", каза президентът на Руската федерация. Според него "през това време сирийските войски също са понесли сериозни загуби".

Путин също така благодари на Ердоган, че е намерил време да пристигне в Москва за тази среща. Той отбеляза, че както турският лидер е поискал, разговорът започва лице в лице, а след това, ако е необходимо, членовете на делегациите на двете държави ще се присъединят към двамата.

Ердоган на свой ред определи преговорите като много важни, предаде Франс прес.

"Има големи проблеми в този регион. Целият свят гледа нас. Мерките и решенията, които ще вземем тук, ще успокоят региона и нашите две страни", каза турският президент.

Меморандумът, според който провинция Идлиб - последния бастион на бунтовниците и джихадистите, влиза в една от четирите зони за деескалация в Сирия, е подписан от Русия, Турция и Иран през май 2017 г.

През септември 2018 г. в Сочи президентите на Русия и Турция подписаха друг меморандум, с който се съгласиха да създадат демилитаризирана зона в провинция Идлиб, Северозападна Сирия, с дълбочина 15-20 км по демаркационната линия между сирийските правителствени сили и въоръжената опозиция. Въпреки постигнатите споразумения радикалните групи от опозицията не бяха изтеглени от Идлиб (за това и за разоръжаването им отговаряше Турция) и продължиха да обстрелват правителствени позиции. Оттогава насам ситуацията в този регион се изостря на няколко пъти, включително от началото на 2020 г. досега.

Напрежението ескалира рязко на 27 февруари, когато (според руското министерство на отбраната) бунтовниците (подкрепяни от Турция) предприемат мащабна офанзива. Сирийските военни отвръщат на удара, при което бяха убити (по официални данни от Анкара) 36 турски войници. В същия ден Анкара започна нова операция в Сирия, наречена "Пролетен щит" с удари по позициите на сирийската армия, която търпи сериозни загуби на оръжия и жива сила.

Ескалацията на напрежението доведе до изостряне на отношенията между Москва, която е съюзник на сирийското правителство, и Анкара, която поддържа бунтовниците.

Изпрати новина