Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признае сегашните линии на бойното поле, но е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не реагират, казаха четири руски източника пред Ройтерс.

Три от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, посочиха, че руският президент пред малка група съветници е изразил разочарованието си от осуетяването на преговорите от страна на Запада и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да не преговаря с него.

„Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин е готов и за прекратяване на огъня - да замрази войната“, каза четвъртият високопоставен руски източник, който е работил с руския президент и е запознат с разговорите на най-високо ниво в Кремъл.

Той, както и останалите, цитирани в този материал, пожелаха анонимност заради деликатността на въпроса.

Ройтерс съобщи, че е разговарял с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическата и бизнес сферата. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтови линии, посочи агенцията.

В отговор на искане за коментар говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че руският президент многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си и посочи, че страната не иска "вечна война“.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не коментираха информацията. Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който беше на посещение в Киев миналата седмица, каза пред репортери, че не вярва Путин да е заинтересован от сериозни преговори.