Двама мъже са били арестувани след огромен скандал в Южна Корея. Те са обвинени в това, че тайно са записвали гостите на 30 хотела в 10 града в цялата страна. Жертви на видеонаблюдението са станали близо 1600 души.

Скритите камери били поставени в 42 хотелски стаи в различни градове на Южна Корея. Кадрите са били излъчвани на живо онлайн. Задържаните са монтирали мини камери в телевизорите, сешоарите и лампите, а от продажбата са спечелили 6200 долара.

Всички клипове са били достъпни онлайн, а сайта, в който са качвани, е ползван от над 4000 души. Някои от тях са плащали по почти 45 долара за достъп до специални услуги като например повторно гледане.

Ако сега двамата задържани за шпионирането в хотелските стаи мъже бъдат признати за виновни, те могат да получат 10 години затвор и глоба 20 милиона вона, или 26 500 долара.

Това не е първият подобен скандал, в който се замесва името на Южна Корея. През 2012 година подобните случаи са 2400. През 2017 скачат на 6400. За пръв път обаче властите успяват да се доберат до платформата, която всъщност излъчва клиповете.

Миналата година хиляди жени излязоха по улиците на Сеул, за да протестират срещу порочната практика и настояха да се вземат мерки.

В отговор властите стартираха акция, при която инспектори извършиха подробни огледи на над 20 000 обществени тоалетни, за да проверят дали там няма монтирани скрити камери.

Превод и редакция: TrafficNews