Пациентите с COVID-19 може да са най-заразни в първата седмица от появата на симптомите. Проучване посочва, че именно тогава вирусът е в най-голямо количество.

Учени от Charite Universitatsmedizin са анализирали данни на пациенти, за да установят колко заразни са били, както и кога/как изхвърлят коронавируса.

Предишен доклад сочеше, че пациентите са най-зарази в началната фаза на инфекцията, дори преди проявата на симптоми, предават от SkyNews, цитирани от kaldata.com.

Новото проучване, публикувано в журнала Nature, разглежда 9 възрастни от Мюнхен с леки симптоми. Анализирани са проби от гърлото и белите дробове, секрет, изпражнение, кръв и урина.

Високите нива на вируса се откриват в горните дихателни пътища през първата седмица на симптомите. Също така е изолирана инфекциозна форма на вируса в гърлото и белите дробове преди ден 8 от симптомите.

Двама от пациентите, които имат ранни признаци на пневмония, продължили да отделят високи нива на вируса в храчките си до ден 10 или 11. Вирусът може да се намира в секрета и след края на симптомите.

COVID-19 не е бил открит в кръвта и урината. Размножаваща се форма на вируса не е открита в изпражненията

Изследователите посочват, че са нужни още проучвания с по-голям брой пациенти.

Началните резултати сочат, че мерките трябва да са насочени към разпространението чрез капки, а не чрез повърхности и материи.