Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени по време на протестните акции на кюрдите в Югоизточна Турция заради липсата на реакция от страна на турските власти във връзка със ситуация в района на северносирийския град Кобани, който е под обсадата на джихадистите от „Ислямска държава”.
Заради размириците в 6 провинции е въведен комендантски час. Ограничения за излизане на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус, Ван и Батма, където протестите и безредиците са придобили опасна форма. По данни на местните медии групи младежи са нападали магазини, замеряли са полицията, сградите и автомобилите с камъни и бутилки запалителна течност.
В понеделник в много турски градове започнаха протестни действия на кюрдите срещу политиката на ненамеса на Турция в конфликта в Сирия, където екстремисти от терористичната групировка „Ислямска държава” щурмуват град Кобани, населен предимно с кюрди.
В около 14 турски града избухнаха протести във връзка със събитията в сирийския град Кобани, където се водят ожесточени сражения между джихадистите от „Ислямска държава” и кюрдски милиции.
Демонстрантите протестират срещу бездействието на Анкара, която засили защитата на турската граница, но не се меси в конфликта в Кобани. Протестиращите призовават властите да действат и да се противопоставят на джихадистите. Голяма част от демонстрантите са привърженици на кюрдската Демократическа народна партия.