Китай е изправен пред тежка ситуация предвид ускоряващото се разпространение на новия вирус, който е заразил над 1300 души в цялата страна. Това каза президентът на Китай Си Дзинпин пред агенция Синхуа, цитирана от БНТ. 

Коментарът идва, след като китайските власти се опитват да овладеят новия вирус, който за пръв път се появи в централния град Ухан през декември. Към момента той се е разпространил в над 30 региона и провинции в Китай, както и на почти всички континенти на планетата.

Властите на Ухан - огнището на заразата, поставиха града и неговите 11 милиона жители под пълна карантина още в четвъртък. От утре влизат в сила нови, още по-строги рестрикции за придвижване в града.

Региони, далеч от центъра на заразата - като Пекин (на около 1000 километра от Ухан - бел.ред.), също започнаха да налагат ограничения при придвижването на хора, след като смъртните случаи вследствие на заразата вече са 41.

В събота властите в страната съобщиха, че от неделя в полунощ се спират всички влизащи и излизащи автобуси, затварят се всички туристически атракции, и се отменят всички мащабни събития по време на празниците за новата китайска година.

"Докато имаме стабилна съвместна работа, добра комуникация, научни изследвания и обща борба с вируса, определено ще успеем да спечелим битката", каза Си Дзинпин по време на среща на Китайската комунистическа партия.