"Радост за Света София" е заглавието на турският в. "Тюркие" отностно обществените реакции по повод обявената от президента Реджеп Тайип Ердоган възможност византийската църква Света София, която сега функционира като музей, отново да стане джамия.

"Падат 84-годишни окови", отбелязва още проправителственото издание, според което изявлението на Ердоган по турската телевизия ТГРТ е било прието с въодушевление в страната, съобщава в. "24 часа".

"Получаването отново на статут на джамия на символа на завладяването (на Константинопол, бел.ред.), ще премахне 84-годишни окови и ще има характера на отговор към убиеца расист, нападнал джамии в Нова Зеландия, и към ЕС, който написа доклад на тема "Ние сме против Света София да бъде превърната в джамия", пише "Тюркие".

Историците също дадоха пълната си подкрепа за отварянето на Света София като джамия. Според проф. Бугра Екинджи "Света София е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи".

"Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята Фатих Джан, друг турски историк.

"Тюркие" обвинява кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), че като единствена политическа сила по онова време е превърнала "чрез свършен факт" Света София в музей през 1935 г.

"Онова, което западняците не можаха да сторят, го направиха хора измежду нас", посочва изданието. Според вестника "Западът с векове е живеел с фантазията да сложи кръстове на куполите на Света София, а британците дори мислели заради Света София да създадат отделна държава в Истанбул". "Тюркие" отбелязва, че това, което не са могли да сторят те, било направено от хора вътре в страната през 1935 г. "с фалшиви документи и подправени подписи".

Вестникът напомня, че първият призив към молитва след завладяването на Константинопол през 1453 г. е бил прочетен в Света София. Също там султан Селим Първи Явуз е облякъл ризата на пророка Мохамед. Пак Света София е била сред първите места, където НРП е приложила реформата си призивът към молитва да се чете на турски, а не на арабски език. "Не стига това, но и превърна Света София в музей", пише още "Тюркие".