"За да продължиш да се занимаваш с танци, трябва наистина да ги обичаш. Танцът не ти дава нищо в замяна. Няма сценарий, който да запазиш, не е картина, която да закачиш на стената си, не е поема, която да отпечаташ и продадеш. Танцът не е нищо повече от един преходен момент, в който се чувстваш истински жив", Мерсе Кънинам.

Тя се казва Теса и е едва на 8. Живее в Охайо и обича да танцува, повече от всичко. Макар крехката си възраст, малкото момиченце вече може да се похвали с десетки отличия. Днес малката Теса е напът да се превърне в едно от най-големите имена в света на танците. Само преди година обаче лекарите и дават едва 20% шанс за живот.

През март 2016 година Теса е едва на 6. Разболява се тежко, а всички мислят, че страда от тежка форма на грип. Откарана е незабавно в болницата. Оказва се, че диагнозата й е доста по-страшна - рядко заболяване, при което бактерия изяжда плътта.

Инфекцията се разпространила в цялото й тяло с огромна скорост, а лекарите не виждали почти никаква надежда. Родителите й са подготвени за най-лошото - детенцето може да не преживее дори нощта.

Налага се да ампутират единият и крак, чак до таза. 40% от тялото й е в огромни белези.

Теса е едва на 6, когато разбира, че няма да може да тича, няма да може да скача и най-съкрушителното - няма да може да танцува.

Малкото момиче от Охайо научава езика на танца, преди да научи майчиния си език. Започва да танцува, когато е едва на 2 годинки. Месеци преди животът и да се преобърне изцяло, Теса се превръща в най-младата и успешна състезателка в клуба си по танци.

"Нашето момиченце трябваше да плати огромна цена. Беше напълно съкрушително, но правиш всичко, което трябва, за да спасиш живота на детето си", разказва майката.

Оказва се, че Теса не само ще излъже смъртта, а ще се пребори и отново ще стъпи на сцената. Само няколко седмици, след като момиченцето получава своята протеза, Теса се завръща на дансинга. Започва да се учи как да живее пълноценно в нейната нова реалност.

"Мамо, ще танцувам отново. Ще се премятам отново. Знам, че мога да го направя"

Теса е разпределена в друга танцова група. Сформира трио с двамата си най-добри приятели и заедно успяват да спечелят първо място във всяка една категория на едно от първите състезания.

Вече 8-годишната Теса е национален шампион по танци. Малкото момиче от Охайо се стреми да покаже с всички сили, че няма нищо невъзможно. Че малките препъникамъни в живота не бива да те спират да гониш и най-смелите си мечти.

Превод и редакция: TrafficNews