Ново изследване в болница в Ухан, откъдето тръгна пандемията от COVID-19, разкрива потенциала на хидрохлороквин като средство за лечение срещу коронавируса. Това предаде "Франс прес", цитирана от БЛИЦ. Изследването обхванало 62-ма заразени пациенти, като половината от тях приемали 400 милиграма хидрохлороквин дневно, а останалите не приемали лекарството. Пациентите били на средна възраст 44,7 години. Те имали симптоми на пневмония и били подложени на стандартно лечение. Белите им дробове били анализирани със скенер преди началото на изследването и след 5-дневно лечение.

Пет дни след началото на изследването пациентите, които, освен други лекарства, приемали хидрохлороквин, били в значително по-добро здравословно състояние, що се отнася до развитието на пневмонията, като било регистрирано подобрение сред 80,6 процента от тях, докато това се отнасяло за 54,8 процента от участниците в контролната група. Симптомите на треска и кашлица също намалели по-бързо сред приемалите хидрохлороквин, отколкото в контролната група.

Авторите на изследването остават предпазливи, като заключават, че потенциалът на хидрохлороквин за лечение на COVID-19 е частично потвърден. "Като се има предвид, че понастоящем няма друга опция, изглежда обещаващо да се използва хидрохлороквин под лекарско наблюдение", отбелязват те.