1 900 починали и 72 500 болни. Това показват данните на официалната статистика за разпространението на коронавируса в Китай и по света, предаде АФП. 

Новия щам на вируса COVID-19 за пръв път се появи през декември, преди да се развие в епидемия в цялата страна. Той настъпва бързо и вече е регистриран в 29 държави. Той е "предотвратим и лечим", увери представител на китайската Национална здравна комисия.

860 българи питали Министерство на здравеопазването за епидемията от коронавирусНай-често хората търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия

Според Пекин, в последните дни се наблюдава спад на новите случаи, което означава, че огнището е под контрол.

Въпреки това шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че тенденцията "трябва да се тълкува много предпазливо".

"Тенденциите могат да се променят, тъй като новите заселвания са засегнати. Рано е да се каже дали този отчетен спад ще продължи. Всеки сценарий все още е на масата", каза той пред журналисти в понеделник.

Китайският посланик в Брестовица: Бъдете спокойни! Имаме ресурса да победим епидемията от коронавирусБългарските вина са висококачествени и евтини, поощряваме повече производители да влизат на китайския пазар, каза Негово превъзходителство Гуо Йеджоу