Посланикът на Израел у нас Йорам Елрон коментира ситуацията с ракетните обстрели. Пред bTV той каза, че кампанията на „Хамас“ и други терористични организации цели да унищожат Израел от картата.

"Това е продължаваща кампания на „Хамас“ и други терористични организации за подстрекаване към насилие, за генериране на тероризъм. Това е организирана кампания от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпръснат, да заличат Израел от картата. Тази кампания продължава от много време от тяхна страна. Не бива да се забравя, че "Хамас" е терористична организация и е призната за такава от международната общност, от САЩ, от европейските страни, включително и от България. Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си. "Хамас" всъщност извършва двоен грях: първо напада цивилното население на Израел, използвайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със сила", заяви Елрон.

"От миналия понеделник насам, повече от 1700 ракети са изстреляни срещу Израел срещу цивилното население, както споменах, водейки до значителни щети, жертви, принуждавайки милиони израелци да търсят убежище, което е абсолютно неприемливо и на което отговаряме със сила", заяви посланикът за нападенията от страна на Палестина в последните дни.

"Получихме изявление в наша подкрепа от правителството на България, от двамата министри на външните работи (и бившият, и новият), заявявайки ясно, че ракетните атаки над Израел, тероризиращи израелците и арабите в Израел, трябва да бъдат преустановени незабавно. Високо оценяваме тази подкрепа от страна на България", каза още Елрон.

"Сигурен съм, че ще можем да преодолеем предизвикателството. Нашата кампания е за самозащита. Целта ни е да възстановим мира и спокойствието в южен Израел дългосрочно, да укрепим възпиращите фактори и да гарантираме, че "Хамас" разбира, че ще плати много скъпо за терористичните действия, които започна в понеделник", допълни Елрон.