Проруските сепаратисти трябва да изтеглят тежката си артилерия от района на летището в Донецк, защото това заплашва примирието. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, който е на посещение в Берлин, предаде ДПА. Преди среща с германския канцлер Ангела Меркел, която стоеше до него, Порошенко каза, че всички 13 точки от второто споразумение от Минск трябва да бъдат приложени на практика.

По думите му обаче няма напредък по отношение на изтеглянето на тежките оръжия. Във връзка с продължаващите въоръжени сблъсъци край донецкото летище той поиска там да бъдат разположени международни наблюдатели. Меркел прикани враждуващите страни в Източна Украйна да напредват "стъпка по стъпка" в четирите аспекта на политическите преговори, които включват темата за автономията на разбунтувалите се области.

"Важно е не само да бъдат създадени работните групи, но и те да за заемат истински със своята работа", каза тя. Канцлерът отбеляза, че в неделя е обсъдила с руския президент Владимир Путин Минските споразумения и добави, че мирният процес в Украйна трябва да бъде ускорен от среща в т. нар. нормандски формат - представители на Берлин, Киев, Москва и Париж.

"Работата е трудна и изтощителна, но Украйна заслужава пълна подкрепа по пътя към икономическия успех и мира", заключи Ангела Меркел, цитирана от БТА. След изявленията последва среща между президента на Украйна и канцлера на Германия. Очаква се на нея Меркел да информира Порошенко за резултата от разговорите си с Путин в Москва.

Също днес украинският премиер Арсений Яценюк бе приет в Париж от френския президент Франсоа Оланд. Яценюк призова за напредък по прилагането на всички точки от мирното споразумение, а Оланд се обяви за спазване на примирието в Украйна и прикани работните групи да постигнат бърз резултат. По-късно днес Яценюк ще разговаря и с премиера на Франция Манюел Валс.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg