Най-висшият римокатолически духовник във Франция е признат за виновен в прикриване на случаи на сексуално насилие над деца. Филип Барбарин получава... условна присъда от 6 месеца.

Духовникът беше обвинен в това, че не е докладвал на институциите за насилие над деца от страна на други свещеници през 80-те и 90-те години на миналия век. Очаквано, Барбарин отрече твърденията, а наложената му присъда ще бъде обжалвана пред съда.

Припомняме, че присъдата на главата на римокатолическата църква във Франция идва на фона на разтърсващите скандали в световната католическа общност. В края на февруари бившият ковчежник на Ватикана - кардинал Джоржд Пел също претърпя своето падение, след като беше признат за виновен в сексуални посегателства над малолетни, а той далеч не е и единственият случай.

Сега идва ред на Филип Барбарин. Той е обвинен в прикриването на сексуални посегателства, извършени от пастор Бернард Прейнат, който е бил начело на момчешка скаут група в периода. Десетки от вече порасналите момчета-скаути обвиниха пастора в сексуално насилие. Пасторът призна за престъплението, но то е с изтекла давност. Според прокуратурата обаче някои от делата все още могат да бъдат заведени и все още може да се повдигне обвинение на насилника.

А жертвите тръгват и по петите на Барбарин. Заобикалят прокуратурата с помощта на разпоредбите във френското право и завеждат частно дело, подминавайки разследващите, които отказват да тръгнат по петите на кардинала.

По време на процеса главата на римокатолическата църква на франция заяви, че е чул слухове от 2010 за случилото се, но разбрал за насилието през 2014 г., след като говорил лично с една от жертвите. Той твърди, че е информирал Ватикана и година по-късно е отстранил Брейнат. Никога обаче не е информирал полицията.

Обвиненията срещу френските духовници стават публични едва през 2015 г. и към момента вдъхновяват сценария на нов филм със заглавие "Изяществото на Господ". Френските медии обявиха случая като "първото голямо дело за педофилия, касаещ френската католическа църква".

Превод и редакция: TrafficNews

Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуални посегателстваДжордж Пел се яви на съд в Мелбърн, събират доказателства

Греховете на католическата църква, за които никой няма да намери прошкаНай-големите секс скандали, свързани с католическата църква. Говорим за деца!