Северна Корея изтегли днес своя персонал от бюрото за връзка с Южна Корея. Това е огромна стъпка назад, след опитите за затопляне на отношенията между двете страни.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин положи големи усилия да прекрати взаимната враждебност между двете страни след срещата на върха между държавните глави на САЩ и КНДР в края на февруари.

Бюрото за връзка между двете държави беше отворено през септември, след като отношенията между Южна и Северна Корея бяха започнали да се затоплят, пишат от световните агенции.

Решението да се изтегли персоналът от страна на КНДР е една голяма крачка назад, а то беше взето на рутинна седмична среща с южнокорейски представители. Стъпката била предприета след "указания отгоре". Пхенян не е посочил никаква причина за решението.

Бюрото се намира в севернокорейския град Кесон. Той позволи на представители на двете държави да комуникират ежедневно помежду си - нещо, което се случва за пръв път от Корейската война насам. Преди отварянето на бюрото, представители на Южна Корея и КНДР комуникираха единствено по факс или специални телефонни линии, които били прекъсвани веднага щом отношенията се изострят.