У нас е в сила четвъртата степен на предупреждение за коронавируса. В Европейския съюз е пета. Първата степен е без особени препоръки. Втората изисква повишено внимание и следене на актуалната обстановка в страната-източник на заразата. Третата включва препоръка да не се пътува до определени райони, а четвъртата – да се избягват пътувания в цялата рискова държава.

Петата степен забранява пътуванията и съветва за незабавното напускане на територията ѝ. Повече от 360 души са починали и 17 238 случаи на коронавирус в Китай. Това показва последната статистика на властите в страната.

Припомняме, че заболяването вече се разпространи в 25 държави. Според данните, смъртността е 2% в световен план.

Съмнения за първи случай на коронавирус в ХърватияВ болницата в Осиек е настанен пациент със симптоми на вируса

Последният починал извън Китай е във Филипините. САЩ потвърдиха за 11 случай на заболяването. В Европа - Италия съобщи, че е изолирала коронавируса и ще предостави на международната общност проучванията си, пише News.bg.

В Хърватия властите проверяват за случаи на вируса. В редица държави са взети мерки, сред които недопускане на чужди граждани, посещавали скоро Китай, да влизат, както и са отменени полети от и до Китай.

Японските власти препоръчаха на хората да се спазват елементарни правила на хигиена, за да се ограничи разпространението.

Израел обаче призна, че трудно ще удържи вируса и може само да го забави. Двете български студетки, които пожелаха евакуация от Ухан, вече са на българска територия.

Те пристигнаха в неделя вечерта у нас със съдействието на Франция. Те са били настанени във ВМА и са под наблюдение.