Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович потвърди първия заразен човек с новия коронавирус в страната, съобщават световните осведомителни агенции.

"Пациентът е в инфекциозната клиника в Загреб. Той е по-млад човек и има по-леки симптоми. Той е в изолация и в момента състоянието му е добро", увери Пленкович по време на пресконференция.

В същото време здравният министър на страната Вили Берос уточни, че заразеният пациент е бил в Милано между 19 и 21 февруари, пише News.bg.

След потвърждението от хърватските власти, Австрия също потвърди два първи случая на заразени хора с новия коронавирус в провинция Тирол.

Местни медии уточняват, цитирайки губернатора на Тирол Гюнтер Платер, че става въпрос за двама италианци, които живеят в провинцията и вероятно са заразени в италианската област Ломбардия. Двамата пациенти са в болница в Инсбрук с леки симптоми на треска. 

Последните данни са, че вече над 80 000 души в целия свят са заразени с новия коронавирус (COVID-19), като починалите са 2 704 души. Темповете на възстановяване също се увеличават, като 27 671 души вече са изписани от болници по целия свят.