При първото си посещение в град Торино папа Франциск призова италианците да не отблъскват имигрантите, предаде Франс прес. Светият отец посети региона, от който произлизат и негови италиански предци, по повод поклонението пред Торинската плащаница, изложена на показ в катедралата "Св. Йоан Кръстител", което приключва след три дни.

Той осъди мафиотските договорки и корупцията, почти превърнала се в "норма". Папата се поклони пред реликвата, която по думите му напомня за "всеки страдащ и преследван несправедливо". На неделната молитва, пред близо 60 000 вярващи на площад "Пиаца Виторио", папата заяви, че е "внук" на областта Пиемонте, откъдето семейството му е емигрирало в Аржентина преди да той бъде роден.

Франциск изрази недоволство от демонстрациите срещу имиграцията - особено чувствителна тема в Северна Италия, в момент, когато в ЕС има разногласия във връзка с приемането им. "Ако имиграцията засилва конкуренцията в икономиката, те не носят вина, тъй като са жертви на несправедливостта, на икономиката, която ги отхвърля, и на войните.

Човешки същества не бива да бъдат третирани като стока!", призова папата. Той каза още: "Не на корупцията, тъй често срещана днес, че сякаш е станала нормално поведение, не на мафиотските договорки, на измамите, на подкупите".

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg