Властите в Словакия разпоредиха двуседмичен локдаун, за да забавят разпространението на коронавируса.

Вчера в страната бяха регистрирани повече от 10 000 нови случая за ден - за първи път от началото на пандемията. Броят на хоспитализираните достигна критично високо ниво.

Централноевропейската страна в момента е в разгара на най-бързото нарастване на инфекциите в света и мерките, които включват затваряне на всички магазини, които не са от първа необходимост, както и барове и ресторанти, имат за цел да помогнат на борещата се здравна система.

Решението дойде, след като президентът Зузана Чапутова се обърна към нацията във вторник, като каза, че „Словакия губи битката срещу COVID“. Тя също така обясни, че блокирането е било необходимо, тъй като здравният персонал е преуморен, а напрежението върху болниците е станало почти непоносимо.

Затова в следващите две седмици в Словакия ще бъдат затворени всички ресторанти и магазини, с изключение на магазините за хранителни стоки. Излизането от вкъщи ще бъде разрешено само за пазаруване, отиване на работа и на училище.

Съседна Австрия е в пълен локдаун тази седмица. Допълнителни ограничения се планират в Нидерландия въпреки масовите безредици.