Съединените щати са шпионирали, най-малкото от 2006 до 2012 г. тримата последни френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, обяви разобличителният сайт "Уикилийкс", който разпространява секретна информация, получена от анонимни източници. Разкритията бяха оповестени от френския в. "Либерасион" и сайта "Медиапар", съобщиха световните агенции.

Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс". Най-скорошният документ е с дата 22 май 2012 г., т.е. няколко дни след встъпването в длъжност на Франсоа Оланд.

Подслушвани били не само разговорите на френските президенти, но и на министри и на френския посланик в САЩ.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, според "Уикилийкс". В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон заявил пред Асошиейтед прес, че е сигурен, че документите са автентични. Той отбелязал, че предишните разкрития на сайта са се оказвали точни. Говорителят отказал да коментира как "Уикилийкс" е получил документите, но увери, че френската преса "може да очаква още разкрития в близко бъдеще".

Междувременно Белият дом отказа да коментира или да опровергае информациите, според които САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти, съобщи Франс прес.

"Ние не правим коментари по конкретни твърдения, свързани с разузнаването", заяви Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина освен ако съществува конкретна и сигурна заплаха за националната сигурност. "Това важи както за обикновените граждани, така и за световните лидери", добави той.

Прайс увери, в разпространено снощи писмено изявление, че американските спецслужби не се занимават с подслушване на телефонните разговори на френския президент Оланд, съобщи ТАСС. По думите на Прайс, контактите на президента Оланд не са и няма да бъдат мишена на разузнавателните служби на САЩ.

Оланд реши да свика днес сутринта "Съвет по отбраната", за да оцени естеството на тези информации и да си извади съответните заключения, съобщи източник от Елисейския дворец.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg