Kоронавирусът се разпространява с бързи темпове в Европа. Нидерландия, Северна Ирландия и Литва потвърдиха за първи болни. И в двата случая става въпрос за пациенти, пътували до Италия.

Още по 20 нови заразени има за последните 24 часа и в Германия и Франция. В Италия болните са над 650, а 17 души вече починаха. Страната остава най-голямото огнище в Европа.

На Балканите - Румъния съобщи за първи случаи. По два нови положителни теста има в Гърция и в Хърватия. В Северна Македония засега е само един. Така в Европа страните с потвърдени случаи на COVID-19 са 18.У нас се увеличава броят на хората под карантина в болници в цялата страна.

В девет области под наблюдение в лечебни заведения са общо 40 души, пише БТВ. Най-много -  14, са във Военномедицинска академия в София.

Извън Стария континент 33 случая на новия коронавирус са били регистрирани и в Калифорния. В Китай обявиха пореден спад - за последното денонощие 327 нови случая на заболели и 44 души починали.

Ето кои са и първите симптоми на COVID-19.

Те са като при грип - висока температура и главоболие, болки в мускулите, както и последваща суха кашлица.

Ако не се вземат мерки, след седмица състоянието на заразения се влошава с пристъпи на задух и други усложнения, които налагат прием в болница.

При 81% от заразените болестта преминава с леки симптоми. При 14% има по-сериозни усложнения. А едва 5% изпадат в критично състояние.

Според Ссветовната здравна организация инкубационният период е до две седмици.

На този фон фондовите борси продължават да се сриват – „Уолстрийт“ приключва седмица, близка до най-тежките дни от финансовата кризата през 2008 г.

А компанията „Амазон“ обяви, че е извадила от продажба през последните седмици над 1 млн. продукти, за които невярно се е твърдяло, че лекуват или предпазват от коронавирус.