Отказаха лиценз за дейност на компанията за криптовалута Nexo на Каймановите острови. Това стана ясно от международни медии.  Това значи, че на практика платформата няма право да упражняват дейност с виртуални активи. Отказът на регулатора на Каймановите острови е от 20 декември, а на 13 декември от компанията са стартирали съдебно обжалване. 

Международните издания припомнят, че в същото време офисите на Nexo в България станаха обект на голяма акция, в която участваха над 300 униформени, както и че има заповеди за спиране на дейността и отказ за легализиране от различни регулаторни органи на САЩ. 

Четирима българи са с повдигнато обвинения по случая NEXOТе са заподозрени в участие в организирана престъпна група действала на Каймановите острови и във Великобритания

Регулаторният орган на Каймановите острови /CIMA/ е отхвърлил заявлението за лиценз на Nexo още на 20 декември, заявявайки, че бизнес моделът на фирмата не отговаря на необходимия рисков профил, става ясно от подадена жалба от NEXO в съда на Каймановите острови.

„Nexo е заплаха за доверието към пазара ни и правата за защита на потребители. Също така представлява риск за репутацията на островите като финансов център“, каза CIMA.

Директорите и акционерите на Nexo не са успели да дадат адекватен отговор на CIMA по въпрос за регулаторните проблеми в САЩ и за производства в английски съдилища, се посочва в делото, цитирано от регулатора.

Въпреки това, NEXO се надява решението на Каймановите острови да бъде отменено. Платформата за криптокредитиране е пуснала жалба в съда на 13 януари срещу отказа.

Адвокатите на Nexo твърдят, че решението на CIMA е процедурно несправедливо и че регулаторът също е нарушил своите конституционни и законови задължения, като не е информирал Nexo за подробната причина за отхвърлянето. Nexo добави, че е разгледал опасенията на регулатора по време на процеса на кандидатстване.

От криптоплатформата не само иска отмяна на решението на CIMA, но също така иска съдът да постанови, че Nexo е подходящ за регистрация и след това да нареди на CIMA да го регистрира.

Припомняме, че миналия месец от Nexo посочиха, че напускат САЩ, цитирайки "задънена улица" в преговорите с регулаторите. Техният основен продукт "Earn" приемаше крипто депозити от инвеститори в замяна на плащане на определен лихвен процент. Щатските и федералните регулатори поставиха под съмнение работата на фирмата през последните месеци с комбинация от съдебни дела и писма за прекратяване на дейността им и отказ да получат лиценз.

Припомняме, че стана ясно, че служители на NEXO са финансирали партията Демократична България. 

Служители на Nexo финансирали "Демократична България" за изборите през 2021г.Партията е получила общо 100 000лв. от различни работници в разследваната за престъпления криптобанка

Освен това от държавното обвинение обясниха, че през платформата са минавали пари, с които са се финансирали терористични актове. 

Над 100 трансфера на криптовалута направили от "Хамас" чрез NexoТрансферите били насочени към Махмуд Мохамед, който е един от хората, през които "Хамас" прикривала активите си в криптовалута

NEXO заличава следи, англоезичният профил на компания изчезна от Wikipedia

Над 300 служители разследват платформата NEXO на екс депутата Антони ТренчевВ платформата е инвестирал човек, обвявен за спонсор на тероризъм