Специакцията в София, в която участват над 300 разследващи и униформени от различни звена на МВР, разследва финансови измами, свързани с платформата за криптовалута и финансови операции NEXO на бившия народен представител Антони Тренчев.

Все още разследването е в начален етап. Проверяват се над 15 адреса, изземат се огромно количество доказателства, заяви на извънреден брифинг говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева.

"Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове", заяви Милева.

Криптобанката действала чрез множество регистрирани търговски дружества. По-голямата част от тях са кухи фирми, посочи още Милева. И обясни, че се разследва организирана престъпна група, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами.

За последните 5 години оборота на Nexo е над 94 милиарда долара, посочи още Милева.

За момента не е ясно има ли арестувани по случая, но Милева обясни, че след разпити и анализ на доказателствата ще е се прецени на кого да бъде повдигнато обвинение.

Шефът на киберотдела в Националната следствена служба обясни, че бандата е действала в много държави. В момента имало обиски на над 15 адреса. Запитан за транзакцията на обявения за терорист, Василев каза, че платформата е имала над 3,6 млн. транзакции и някои са "рискови играчи".

От прокуратурата обещаха да дадат повече подробности утре. Операцията, която е под надзора на Софийската градска прокуратура, продължава и към този час. В нея участват следователи, агенти на ДАНС, жандармеристи и полицаи.

Платформата Nexo е основана през 2018 г. и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тя оперира на територията на десетки държави в целия сват. През есента на 2022 година САЩ забраниха продукт на Nexo и започнаха процедура срещу дружеството, тъй като то не се е съобразило с решенията на регулатора.

Забраната е заради това, че Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите - процент значително по-висок от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки.

Специално разследване на DFPI е установило, че Nexo е предложил своите акаунти за печелене на лихва на жители на Калифорния, без най-напред да квалифицира тези акаунти като ценни книжа, както предвижда закона. „Тук целта на регистрацията на ценни книжа отчасти е да се гарантира, че инвеститорите получават цялата съществена информация, необходима за преценка дали да отворят крипто лихвени сметки като рискове, поети от доставчика с депозирани средства.

Създателите ѝ са с опит в обществения живот. Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.