Четвърти случай на коронавирус в Обединеното кралство. Испания пък потвърди втори случай на заразата, информира Асошиейтед прес.

И в двата случая вирусът се е предал при пътуване до Франция. Във Великобритания става дума за човек, който е бил в близък контакт с друг заразен. Болният в Испания е британец, живеещ на Майорка, но заразил се по време на пътуване в края на януари до френски ски курорт. Мъжът е здрав, но е в изолация в Палма де Майорка. Съпругата му и дъщерите му са дали негативен резултат на тестовете за зараза.

Самолет, евакуирал над 200 души от китайския град Ухан, кацна в базата на кралските военновъздушни сили Брайз Нотрън, Великобритания. На борда е имало 105 британци и 95 граждани на други европейски страни. Чуждите граждани ще бъдат транспортирани до страните си или до държавите на пребиваване, а британските пътници са откарани в конферентен център в Миртън Кийс, където ще останат под карантина за 14 дни.

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи днес Световната здравна организация в Пекин.

В Китай има 811 смъртни случая от болестта, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. В Хонконг има 25 случая, един от които смъртен. В Макао има 10 случая. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур - 40, в Тайланд - 32, в Южна Корея - 27, в Малайзия - 17, в Тайван - 16, в Австралия, Германия и Виетнам - по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай. Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства - 7, в Канада - 6, във Филипините - 3, един от които смъртен. Във Великобритания, Индия и Италия - по 3, в Русия и Испания - по 2.

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.