Расте броят на заразените с мистериозния нов вирус в Китай. Смъртните случаи се увеличиха до три, а здравното министерство обяви, че са открити около 140 нови случая.

Притеснително е, че заразени с корона-вируса са били засечени и в градове, където досега заразата не се наблюдаваше. Новата епидемия се появи малко преди празниците за китайската Нова година. Тогава стотици милиони пътуват, за да посетят роднините си.

Световната здравна организация обяви, че най-вероятно вируса е с животински произход. Япония и Тайланд обявиха единични случаи, като държавите в целия Далечен Изток взимат мерки, за да предотвратят разпространението на вируса.

За първи път опасната инфекция е регистрирана в 11-милионния град Ухан.

Само през уикенда там са регистрирани 136 нови случая, но има опасения, че те са много повече. 170 души остават в болница, като състоянието на деветима е критично.

"След избухването на епидемията от пневмония заради новия коронавирус в Ухан, китайските власти незабавно информираха Световната здравна организация, съответните държави, региони и организации, както Хонконг и Макао”, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Генг Шуанг.

Вирусът бързо се разпространява. Стигна до столицата Пекин. Два случая вече има в Тайланд и един в Япония. Китайските власти твърдят, че са взели всички необходими мерки за да спрат разпространението.

"Мисля, че всичко ще е наред, тъй като взимам лични предпазни мерки. Винаги нося маска, когато съм в метрото или на места с много хора”, обясни Кси Хао.

"Вярвам на правителството, но все пак ме е страх, защото няма лечение за вируса. За разлика от бактериите, няма лекарства за вирусите. Трябва да разчиташ на имунитета си, за да се пребориш с инфекцията, а това звучи плашещо”, смята Фу Нинг.

В групата на коронавирусите влизат повече от 30 вируса, изолирани за първи път през 1965 година. Те могат да провокира увреждане на дихателната система, стомашно-чревния тракт и нервната система и да предизвикат смърт.