Получилият сърдечен арест по време на мача срещу Финландия от европейското първенство датски национал Кристиан Ериксен е бил опериран още в четвъртък. Това съобщиха първо водещите италианския издания “Гадзета дело спорт” и “Кориере дело спорт”.

На Ботуша следят изкъсо ситуацията след инцидента, тъй като Ериксен е футболст на шампиона “Интер”. По-късно стана ясно, че той е изписан от болницата, видял се е със съотборниците си и вече е у дома.

При сърдечната операция на датчанина бе поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор. Устройството действа при аритмии и евентуални сърдечни арести. То се вкарва през артерия и представлява нещо като миникомпютър. При аритмия пуска лек електрически импулс, който трябва да го върне обратно в нормалния ритъм. При по-сериозен проблем пуска по-силен импулс и действа като дефибрилатор. Предвидена е и постоянна връзка с медик чрез изпращане на сигнал.

С подобно устройство на терена се завърна нидерландският национал Дейли Блинд. Операцията на Ериксен е извършена в държавната болница, която е в близост до стадион “Паркен” в Копенхаген. На него 23 395 зрители ръкопляскаха бурно в 10-ата мин на мача Дания - Белгия в знак на подкрепа към Ериксен, който играе с №10.

За съжаление на домакините, техните любимци загубиха и този мач - 1:2. С победата Белгия се класира за 1/8-финалите. Същото с Блинд в състава постигна и Нидерландия след 2:0 над Австрия. За датчаните остава да се надяват на задължителна убедителна победа срещу Русия в понеделкит и подходящ развой в крайните класирания в другите групи, за да продължат напред от 3-ата позиция.