Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е в интензивно отделение  от снощи заради усложнения от коронавирус. 

От снощи има много спекулации за състоянието му, но официална информация се очаква днес по-късно.

По принцип заболяването протича непредвидимо и няма сигурен модел за развитието му. Към момета е потвърдено, че Джонсън е имал нужда от кислород, но е получавал такъв през маска, което е по-малко инвазивно от поставяне на апарат за изкуствено дишане.

В съобщение от „Даунинг стрийт“ се казва, че премиерът е помолил външния министър Доминик Рааб да го замества, „където е необходимо“, пише БТВ.

46-годишният външен министър на Кралството вече председателства заседание на кабинета, посветено на COVID-19.

„Има изключително силен екипен дух зад министър-председателя и ви уверявам, че ще постигнем всички цели, които премиерът ни е поставил. Това е единственият начин страната ни да премине през предизвикателството на коронавируса, пред което сме изправени“, каза Рааб.

От кралския дворец съобщиха, че Кралица Елизабет II e информирана своевременно за здравословното състояние на министър-председателя. Политически лидери от цял свят отправиха пожелания за бързото му възстановяване.

„Смятам, че Борис е фантастичен човек. Просто фантастичен. Сърдечен, силен, умен мъж. Обича страната си. Бореше се адски много да страната си. Виждате това. Интензивното отделение е сериозно нещо“, каза американският президент Доналд Тръмп.

Не е известно Борис Джонсън да има някакъв здравословен проблем, освен че е с наднормено тегло, с което той самият обича да се шегува. Доклад от миналата седмица показа, че над 70% от пациентите в интезивни отделения с коронавирус са били с наднормено тегло, затлъстяване или тежко затлъстяване.