Хакерите, подкрепени от руската държава, се опитват да откраднат информации за ваксини и изследвания за лечение на Covid-19 от академични и фармацевтични институции по света, съобщи в четвъртък британският Национален център за киберсигурност (NCSC). В координирано изявление на Великобритания, САЩ и Канада подобни атаки се приписват на групата APT29, известна също като "Cozy Bear", която според тях почти сигурно оперира като част от руските разузнавателни служби.

"Ние осъждаме тези отчайващи атаки срещу хората, които вършат жизненоважна работа за борба с пандемията от коронавирус", заяви директорът операции в NCSC Пол Чичестър за Ройтерс, цитирана от БНР. Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е напълно неприемливо руските разузнавателни служби да се целят в работата по справяне с пандемията.

"Докато други преследват своите егоистични интереси с безразсъдно поведение, Обединеното кралство и неговите съюзници продължават с усилената работа по намирането на ваксина и опазването на глобалното здраве“, посочи той и допълни, че Великобритания ще работи със своите съюзници, за да държи сметка на извършителите.

NCSC заяви, че атаките на групата продължават и използват различни инструменти и техники, включително фишинги потребителски зловреден софтуер. "Групата APT29 вероятно ще продължи да се насочва към организации, участващи в изследванията и развитието на ваксините за Covid-19, тъй като те се опитват да отговорят на допълнителни разузнавателни въпроси, свързани с пандемията“, се казва в изявлението на NCSC.

Канадските власти пък заявиха, че атаките пречат на усилията за реагиране и че рисковете за здравните организации са повишени. Канадският разузнавателен център за киберзаплаха съветва институциите да предприемат действия за защита.

Още през месец май Великобритания и Съединените щати заявиха, че мрежи от хакери са насочени към национални и международни организации в отговор на пандемията Covid-19. Но подобни атаки преди това не бяха изрично свързани с руската държава.

Руската група, свързана с правителството, Cozy Bear е широко подозирана, че хакнала сайтове на Демократическата партия преди изборите през 2016 г. в САЩ.

Междувременно Русия отрече, че е отговорна за кибер атаката, насочена към коронавирусни изследвания на Обединеното кралство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя, че Москва няма "нищо общо" с атаката и не знае кой стои зад подобно хакерството.