Най-засегнатите от  COVID-19 страни в Европа започват да разпускат поетапно мерките. От днес в Италия, хората ще могат да посещават парковете, да се събират на малки групи и да посещават възрастните си роднини. В Испания пък ще отворят врати фризьорските салони, а в някои части на страната и островите ще отворят терасите на ресторанти и кафенета.

Музеи и зоопаркове ще отворят в Германия, а в Гърция 10% от магазините, които вече 2 месеца са под ключ ще могат да отворят врати днес. За индивидуални молитви ще се допускат гора в църквите, съобщава Франс прес.

Вижте подробно какво и къде ще заработи днес в Европа:

Италия - Подновява се изцяло работата в строителството и търговията на едро. Кафенетата, ресторантите и баровете ще продават храна за вкъщи. Училищата няма да отварят врати до септември. Ограниченията за придвижване от една област на друга остават. Маските са в сила за летищата и гарите и за обществения транспорт. Подновяват се пътническите полети на летищата Чампино в Рим и Перетола във Флоренция.

Испания - Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават стока за вкъщи. Маските са задължителни в обществения транспорт. На малки острови от Канарския и Балеарския архипелаг ще бъде разрешено отварянето на повечето магазини, музеи и тераси на барове и ресторанти, но при ограничен капацитет. Там също ще бъдат отворени хотели, но при определени условия. Училищата остават затворени до септември.

Португалия - отварят врати малки квартални магазини, фризьорските салони при предварително записан час, магазините за продажба на автомобили, книжарниците. Данъчните служби също отварят врати при предварително уговорена среща и с изискване за носене на маска. Маските стават задължителни в обществения транспорт. Разрешават се индивидуалните спортове на открито.

Германия - от днес се отварят постепенно училищата в някои провинции. Ще се отворят фризьорските салони. 

Сърбия - отварят се кафенетата и ресторантите при спазване на социалната дистанция, маските стават задължителни в обществения транспорт, междуградските влакове и автобусите на дълги разстояния.

Косово - в няколко града се отменя карантината, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди обед и следобед. Подновяват работа и строителите, брокерите на недвижими имоти. Възобновяват се някои дейности в сферата на услугите.

Исландия - подновяват работа университетите, музеите и фризьорските салони.

Хърватия - подновяват дейността си услугите, при които има близък контакт с клиентите, като фризьорските салони.

Словения - от днес се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, както и музеите, фризьорските салони, книжарниците. Подновяват се тренировките на професионалните спортисти. Маските са задължителни в затворени пространства на обществени места, в обществения транспорт и магазините.

Белгия - предприятията и компаниите, в които не се приемат посетители, ще отворят врати отново, а маските стават задължителни за обществения транспорт.

Унгария - извън Будапеща се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, плажовете. Подновяват се професионалните спортни тренировки. Маските са задължителни в магазините и обществения транспорт.

Австрия - в училище се връщат зрелостниците, преди постепенното подновяване на занятията на другите ученици. Маските са задължителни в обществения транспорт и магазините.