Десетки хиляди интернет потребители споделиха снимката на сирийско дете, което вдига своите ръце във въздуха, за да се предаде пред турски фотограф, като решило, че обективът на апарата му е оръжие, съобщи Би Би Си.

Хората по света бяха разчувствани от страха в очите на детето, което си мисли, че срещу него е насочено дуло на оръжие.

Снимката започна да се разпространява скоростно в интернет, след като фотожурналистката от Газа Надя Абу Шабан я я публикува в Туитър. Туитът ѝ беше споделен от над 14 000 души само в социалната мрежа, като се разпространи и по стотици други сайтове.

Не за пръв път обаче подобни снимки в мрежата се оказват фалшификати или заснети при съвсем различни от представените обстоятелства - затова много хора се усъмниха в историята зад уплашеното дете. Би Би Си се зае да потърси турския фотограф, за да разбере истина ли всичкото това. 

Изданието е намерило Сагирли, който в момента се намира в Танзания. Той разказва, че детето е момиченце на 4 г. на име Худеа, чиято снимка е била направена в бежански лагер в Атмех през декември 2014 г. Майката на Худеа пропътувала с нея и другите си 2 деца 150 км от дома им в Хама до бежанския лагер, намиращ се на 10 км от турската граница.

"Използвах телефото обектив и тя реши, че е оръжие. Осъзнах, че момиченцето е ужасено едва след като направих снимката и я погледнах, тъй като тя прехапа устни и вдигна ръце във въздуха. Обикновено когато ги снимаш, децата бягат, крият лицата си или се усмихват. В лагерите обаче има хора от цялата страна. Можеш да видиш по-добре страданията, през които са преминали, не чрез възрастните, а чрез децата. Именно те отразяват чувствата най-добре чрез невинността си", коментира Сагирли.

Снимката е публикувана в турски вестник още януари, като тогава е получила широк отзвук в турските медии и социални мрежи, но едва сега тя доби популярност в западните страни.

TrafficNews.bg