Сблъсъци се разразиха между палестински протестиращи и израелската полиция в двора на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим часове след влизането в сила на примирието в Газа, предаде "Франс прес".

Палестинци са хвърляли камъни, а израелската полиция е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ малко след днешните молитви.

Сблъсъци на свещеното място, което е почитано от евреи и мюсюлмани, бяха един от основните задействащи фактори за войната в Газа.

Веднага след молитвите днес стотици палестинци са провели празнична демонстрация в "Ал-Акса", в която са развявали палестински знамена и транспаранти на радикалната ислямистка групировка "Хамас", управляваща Газа. Не е ясно какво е предизвикало сблъсъците.

Хиляди палестинци демонстрираха тази сутрин, след като спирането на огъня влезе в сила в последната война в Газа, като мнозина я възприеха като струваща скъпо, но явна победа за "Хамас". Израел обеща да отговори с "ново ниво на сила" на всякакви по-нататъшни враждебни действия.

11-дневната война остави над 200 загинали - огромното мнозинство палестинци - и донесе масово опустошение на и бездруго живеещата в нищета Ивица Газа, управлявана от "Хамас". Ала ракетните обстрели, които блокираха живота в голяма част от Израел, бяха възприети от мнозина палестинци като дръзка реакция на израелските насилия в Йерусалим, емоционалното сърце на конфликта.

САЩ притисна Израел да спре военните действия, но напрежението и сблъсъците продължават.