Новосъздадената инвестиционна банка за развитие на БРИКС може да се разшири след време и да приеме и други държави-членки на ООН. Тази позиция изрази министърът на външните работи на Бразилия Мауру Виейра по врема на срещата на върха на БРИКС в Уфа,съобщава dnes.bg. 

По думите му в момента се работи над това предоставянето на кредити да стане възможно още в началото на 2016 година.

Единството на БРИКС е важно за руския президент Владимир Путин в споровете му със Запада заради Украйна, особено когато Русия символично е извадена от Г-8 заради анексирането на Крим. Анализатори коментират, че срещата е шанс да покаже на Запада, че Русия може да се справя добре и без сътрудничество със западните държави. 

Путин предложи на президента на Бразилия Дилма Русеф съвместното използване на национални валути в търговските разплащания между двете страни. Двамата изразиха готовност за активизиране на двустранното инвестиционно сътрудничество и увеличаването на нивото на стокообмена между двете страни. 

На този фон говорител на руското финансово министерство заяви, че Гърция ще може да ползва кредит от новосформираната Банка за развитие на БРИКС, в случай че закупи дори минимално количество акции в банката. 

Списание Форбс обаче коментира, че това може да е много лоша идея, тъй като Гърция не е основен търговски партньор на страните от БРИКС, а и част от тях вече са кредитори на Атина, чрез заемите от МВФ.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg