Прекратяват ежедневните сводки за новите смъртни случаи във Великобритания. Причината е, че правителството нареди да се преразгледат изчисленията на данните заради опасения, че числата може да са били преувеличени, предаде Ройтерс.

До тук се стигна, след като представители на академичните среди заявиха, че начинът, по който здравните власти в страната обработват числата за Англия, създава невярно впечатление за положението там спрямо други съставни страни на Обединеното кралство.

Според правителството в момента данните за смъртни случаи включват всички хора, които са дали положителна проба за коронавирус, а впоследствие са починали, без да се отчита колко време е изминало между датата на тестването и датата на смъртта.

Заради твърденията, че липсата на такова отчитане може да изопачи броя на смъртните случаи за денонощие, от правителството обявиха, че временно спират публикуването на този ежедневен показател.

Великобритания е най-засегнатата от коронавируса страна в Европа. Официално са потвърдени над 45 000 смъртни случая. Правителството й обаче твърди, че международните сравнения са подвеждащи, защото различните страни водят по различен начин статистиката си за починали от COVID-19.