Правителството на Гърция се отказа от облекчаване на мерките заради високия процент на смъртните случаи от Covid-19 въпреки спада на новозаразените на дневна база. Не се променят и условията за влизане в страната от чужбина.

Всички действащи ограничителни  мерки да се продължат поне с една седмица, предлагат лекарите от Съвета за контрол на пандемията. Очаква се решението на министъра на здравеопазването Танос Плеврис, който днес заяви, че правителството действа в съответствие с предписанията на специалистите.

С около 50% спаднаха случaите на новозаразени на дневна база - от 50 хиляди преди седмица на 23 хиляди в последното денонощие, но смъртните случаи са 106 за ден. Здравният министър подчерта, че високата смъртност се дължи на активният още вариант на коронавируса Делта.

В Гърция 71% от населението е ваксинирано, като 41% са с бустерна доза.

Законът за задължителното ваксиниране на хората над 60 години активира с 10% имунизацията в страната, но 300 000 са гърците в тази възрастова група,които плащат глоба,но не се ваксинират.

При учениците, които тестват по три пъти на седмица, случаите на новозаразени на ден са около 1%, информират от министерството на образованието.