Три ракети паднаха в Зелената зона в Багдад, близо до посолството на САЩ. По първоначална информация няма загинали, пише Франс прес. От края на октомври бяха изстреляни десетки ракети по американски войници и дипломати в Ирак. Никой не пое отговорност за тях, но според Вашингтон нападенията са дело на проирански групировки.

Междувременно организацията за гражданска авиация на Иран съобщи, че украинският боинг, който се разби край Техеран на 8 януари, е бил свален с две ракети земя-въздух с малък радиус на действие, съобщи Bloomberg.

Според доклада на експертите, ракетите са били Tor-M1.

Самолетът е излетял от Техеран в 6:12 ч. сутринта местно време. Връзката между екипажа и диспечерите е прекъснала когато самолетът е бил на височина 8 100 фута, се казва още в отчета. Той е изчезнал от екраните за вторично наблюдение в 6:15 ч., а от главните системи за наблюдение - в 6:18 ч.

Първоначално Иран отричаше, че самолетът е свален и твърдеше, че става дума за техническа повреда. Впоследствие обаче снимки и видеоматериали показаха недвусмислено, че става дума за попадение на ракета и Техеран призна.

Иранските експерти отбелязват, че "черните кутии" са едни от най-модерните в света за своя клас и Иран не разполага с технология за тяхното дешифриране. Същевременно френските и американските агенции по разследване на авиационни произшествия отказаха да предоставят на Иран оборудване за това.

При катастрофата загинаха всички 176 души на борда. Сред тях са 11 украинци - двама пътници и 8-членният екипаж, както и 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 10 шведи, четирима афганистанци и трима германци.