Мирният план за Близкия изток, който се очаква да бъде разкрит скоро от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, ще бъде от историческо значение, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес. Това съобщава БТА.

"Възможност като тази се появява веднъж в историята и не можем да я пропуснем", подчерта Нетаняху. "Надявам се, че сме на прага на исторически момент за нашата държава", добави снощи премиерът.

"Днес в Белия дом се намира най-големият приятел, който Израел някога е имал", заяви Нетаняху. Очаква се той да замине за Вашингтон, за да обсъди мирния план за Близкия изток, който вече беше отхвърлен от палестинците.

В четвъртък Тръмп обяви, че планът ще бъде разкрит най-късно във вторник. Очаква се израелският опозиционен лидер Бени Ганц също да посети американската столица и да се срещне с Тръмп в понеделник, за да обсъдят мирния план на американския президент.

Палестинците, които смятат администрацията на Тръмп за прекалено произраелска, казват, че не са били поканени да участват в дискусиите. Ганц подчерта, че засега не може да разкрие съдържанието на замисления от президента Тръмп мирен план, но увери, че то "ще остане в историята" като важен повратен момент, който е позволил сключването на регионално мирно споразумение.