Италия започна набирането на пенсионирани лекари като част от спешните усилия за укрепване на здравната система с 20 000 допълнителен персонал за борба с ескалиращата вирусна епидемия, предаде БГНЕС.

Мярката беше една от няколкото, приети от правителството по време на среднощното заседание на кабинета, което дойде след като средиземноморската страна отчете още 49 смъртни случая.

Броят на починалите от болестта в петък от коронавирус беше най-високият от двуседмичната криза и доведе броя на жертвите в Италия до общо 197 - най-големият извън Китай.

Ускоряващото се разпространение на болестта COVID-19 изпразни италианските жп гари и летища, като същевременно превръща части от Рим в призрачни.

Много от ресторантите и кафенетата в града бяха затворени в петък вечерта или имаше празни маси, наблюдавани от персонала, който нямаше какво друго да прави.

Улицата, която води от Колизеума на Рим по протежение на Форума, беше пуста, а великолепните руини стояха в естественото си великолепие - но без тълпи от туристи - в слънчевата, топла съботна сутрин.

Резкият спад на броя на посетителите води до щети в италианската туристическа индустрия и допринася за опасенията, че анемичната икономика е на път да върне обратно в рецесия.

Правителството съобщи, че набирането на медицински персонал би трябвало да помогне за удвояване на персонала в отделенията за белодробни и инфекциозни болести в болниците.

В близките няколко дни броят на леглата в интензивните отделения трябва да се увеличи от 5 000 на 7 500.

За момента броят на италианците, подложени на интензивни грижи заради коронавируса, е 462. Общият брой на заразените в страната е 4 636.