Италианската полиция залови над 4 тона кокаин на стойност 1 милиард евро и арестува десетки души, заподозрени в участие в наркотрафикантска мрежа на мафията, предадоха Ройтерс и БТА.

Съд в Реджо Калабрия издаде заповед за задържане на 34 души, сред които има високопоставени членове на няколко калабрийски мафиотски фамилии, по обвинение в международен наркотрафик. Задържани са 32 от заподозрените. 

Испанските власти издирват четирима души в рамките на същото разследване, водено от италианската финансова полиция, която има юрисдикция по пристанищата и границите.

Американската служба за борба с наркотрафика е предоставила разузнавателна информация за доставчици и пратки от Южна Америка. Доставчиците били под закрилата на Революционните въоръжени сили на Колумбия.

В период от 18 месеца са били заловени общо над 4 тона кокаин, от които три тона са намерени в италиански пристанища. Съперничещи мафиотски фамилии са се обединили за внасяне на големи количества наркотици.

Кокаинът бил укриван в товарни контейнери, а мафиотите използвали помощта на пристанищни служители, за да го взимат. Ролята на калабрийската мафия като един от най-големите вносители на кокаин в Европа я е превърнал в най-могъщата икономическа сила в бедната южна област Калабрия, се казва в доклад на италианския отдел на прокуратурата за борба с мафията от тази година. Благодарение на наркотрафика калабрийската мафия, известна като Ндрангета, е изпреварила исторически по-известната сицилианска мафия Коза Ностра като най-силната 
организирана престъпна групировка в Италия.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg