Влошеният достъп до здравни и социални услуги заради пандемията вероятно е причина за около 239 000 смъртни случая сред деца и родилки в Южна Азия, сочи доклад на УНИЦЕФ. Той обхваща Афганистан, Непал, Бангладеш, Индия, Пакистан и Шри Ланка, където общо живеят 1.8 милиарда души, и установява, че жените, децата и подрастващите са най-тежко пострадали от липсата на адекватни грижи заради COVID-19. В региона са докладвани близо 13 милиона случая на COVID-19 и над 186 000 смъртни случая от болестта, предава clinica.bg.

Отговорът на страните, включително и тези в Южна Азия, са карантини и почти пълно затваряне. Докладът проучва ефекта от локдауните върху здравните и социалните услуги, включително и училищата, както и върху икономиката. Установени са 228 000 смъртни случая на деца под 5 години над обичайното в шестте страни. Смята се, че те се дължат на спирането на важни услуги като имунизации и хранителни помощи.

Броят на децата, лекувани от тежко недохранване, е намалял с над 80 на сто в Бангладеш и Непал, а имунизациите са спаднали с между 35% и 65% съответно в Индия и Пакистан. Детската смъртност е нараснала с 15% в Индия и с 13% в Бангладеш, а майчината смъртност е скочила с 21% в Шри Ланка и Пакистан.

Смята се и че лошият достъп до контрацептиви е довел до 3.5 нежелани бременности над обичайното. Пълният ефект от пандемията тепърва ще се изяснява, тъй като все още няма достатъчно събрани данни от всички  здравни и образователни програми, се отбелязва в доклада.