Празна пластмасова бутилка за вода е най-новият тайник за контрабанда на живи птици от застрашен вид.Иновацията на мошениците е засечена от митничари в Индонезия, пише "България днес".

Без предварителна информация и съвсем случайно на пристанището в град Сурабая униформените откриват в подготвен за износ сак 24 упоени папагала. Тропическите птици от вида жълто качулато какаду се търгуват в Европа и САЩ на цена от 650 паунда бройката. Това превръща незаконната търговия с редки или екзотични видове в един от най-преуспяващите бизнеси, съизмерим по печалба с търговията с хора и наркотици.

През 2007 г. този вид папагал с жълто оперение на главата е посочен за застрашен от Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси и превръща залавянето и пренасянето му в престъпна дейност. В дивата природа са останали по-малко от 7000 екземпляра от 30-сантиметровата птица, която обитава островите на Индонезия, Филипините и Папуа-Нова Гвинея.

"Около 40% от птиците умират, докато стигнат до поръчителя на Стария континент или отвъд океана", коментира експерт пред в. "Дейли мейл".

"Често папагалите издъхват още по време на бракониерството, а тези които оцелеят, за да бъдат качени на кораб, умират заради лошите условия на транспорта", допълва той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg