Министрите на финансите на ЕС се съгласиха в четвъртък на общ план за спешни случаи за ограничаване на въздействието на пандемията на коронавирус върху европейската икономика. Държавите-членки на ЕС приеха план за спешни действия в размер на 500 милиарда евро.

"Това предложение съдържа смели и амбициозни предложения, които биха били немислими само преди няколко седмици", заяви португалският финансов министър и президент на Еврогрупата Марио Сентено на видеоконференция в четвъртък. "Всички можем да си спомним реакцията на финансовата криза от последното десетилетие, когато Европа се справи твърде малко твърде късно. Този път е различно." Предложението, добави той, "е силния отговор, от който се нуждае Европа", съобщава Евронюз.

Малко след като постигнаха споразумение, финансовите министри с ентусиазъм обявиха новината в социалните медии.

"Отлично споразумение между финансовите министри на ЕС относно икономическия отговор на коронавируса", написа френският финансов министър Бруно Льо Мейр в Туитър.  

"500 милиарда евро ще бъдат предоставени незабавно. Предстои стимулиращ пакет. Европа се изправя пред сериозността на ситуацията."

Льо Мейр добави: "Това е важен ден за Европа."

"Ще представим амбициозен план на Европейския съвет", каза финансовият министър на Италия Роберто Гуалтиери. "Ще се борим да го реализираме."

 "След дълги и интензивни разговори през последните няколко дни, Еврогрупата стигна до развръзка. Сключихме разумни споразумения заедно за Европа и Холандия, за да се изправим срещу коронакризата", заяви холандският финансов министър Уопке Хоекстра. Хоекстра добави, че „всеобхватен пакет“ ще помогне на държавите-членки на ЕС да „финансират медицинските разходи“ и „да изграждат националните икономики в дългосрочен план“.

Предложението за  „коронни облигации“ или „еврооблигации“, съвместен дълг, издаван на държави-членки на ЕС, бе отхвърлено. 

 "Някои държави-членки са изразили мнение, че това трябва да стане чрез общи дългови инструменти", каза Сентено. "Други държави-членки заявиха, че трябва да се намерят алтернативни начини."

 "Ние сме и ще останем против еврооблигациите. Смятаме, че тази концепция няма да помогне на Европа или Холандия в дългосрочен план", каза Хоекстра.  

Холандия блокира разговорите от вторник, предаде АФП. Срещата е  завършила с аплодисменти на министрите.