Милиардерът Майкъл Блумбърг преустановява кампанията си за кандидат-президент на Демократическата партия на САЩ, съобщи самият той в специално изявление в сряда. "Преди три месеца влязох в надпреварата за президент, за да победя Доналд Тръмп. Днес напускам състезанието по същата причина: да победя Доналд Тръмп - защото ми е ясно, че оставането ми в кампанията би затруднило постигането на тази цел", обяви Блумбърг.

Откакто влезе в кандидат президентската надпревара на 24 ноември миналата година, Блумбърг изразходва за рекламна кампания. повече от 500 милиона долара от своето богатство, което натрупа от едноименната си финансово-медийна компания (агенция Bloomberg).

Майкъл Блумбърг също така предостави подкрепата си на Джо Байдън да се превърна в президентска номинация на Демократическата партия, след като сенатор Байдън спечели значително предимство в няколко американска щата спрямо досегашният лидер в надпреварата в лицето на сенатора левичар от Върмонт Бърни Сандърс на проведените през т.нар. "Супер вторник" първични избори на партията. Самият Блумбърг се представи доста слабо на предварителните избори в "супер вторник".

"Познавам Джо от много отдавна. Знам неговото добро държание, скромност и благоприличие, както и честността и ангажираността му по въпросите, които са толкова важни за нашата страна - включително относно безопасността на личните оръжия, здравеопазването, климатичните промени и добрите работни места", написа Блумбърг.