Има опасност масовата карантина по света да предизвика криза за хранителни продукти. Това предупреждават експерти, които смятат, че правителствата по света ще трябва в движение да изработят детайлен план, как да осигурят плавната работа на цели сектори от икономиката. Такъв все още няма и тонове храна се изхвърлят, защото няма пазар за нея.

Фермерите в американския щат Уисконсин изливат тонове краве мляко в канализацията. Това не е протест или демонстрация, а необходимост. Млякото е произведено, но няма на кого да го продадат. Те не могат да го складират, защото е нетрайно. Нямат и толкова големи резервоари, които да поемат тонове нова продукция всеки ден.

Властите се опитват да пренасочат млякото към програми за изхранване на бедни или други институции извън училищната система, но докато това стане, то ще продължава да се хвърля на боклука.

Затварянето на ресторанти и училища означава, че много по-малко клиенти купуват стока на едро. Практически всички доставки са към магазини, които продават на дребно, което означава, че както производителите, така и преработвателите и дори транспортните фирми, трябва да пренастроят работата си.