Кувейт привика посланика на Чехия в страната от Персийския залив, след като публикация в социална мрежа в подкрепа на Израел предизвика онлайн критики в цялата страна, информира "Франс прес".

Това се случва, докато израелски въздушни атаки продължават да удрят Ивицата Газа след седмица на насилие, при което загинаха повече от 200 души, голямата част от които палестинци.

Мартин Дворжак е качил в личния си профил в "Инстаграм" своя снимка с израелско знаме, заедно с изявление, в което се казва: "Подкрепям Израел". 

По-рано днес той е изтрил публикацията и публикува извинително писмо, в което се казва, че бил "изключително разкаян".

Външното министерство на Кувейт, което няма официални отношения с Израел, заяви, че е привикало посланика, за да изрази "абсолютното ни отхвърляне на действията му, които противоречат на характера на дипломатическата му позиция".

В изявление се казва, че министерството "категорично отхвърля и категорично не одобрява" реториката на Дворжак в личния му профил в "Инстаграм".

Дворжак написа в писмото, качено в профила на посолството в "Туитър", че "беше изключително нечувствително от моя страна към чувствата на много от близките ми кувейтски и мюсюлмански приятели и искам да се извиня на тях, както и на всички кувейтци и палестинци, и на всеки друг, който се чувства огорчен от това".

През изминалата седмица жители на Кувейт проведоха множество протести в подкрепа на палестинците. Очаква се днес да се проведе още една демонстрация.

 

Общо в Газа са убити 197 палестинци, включително най-малко 58 деца, а над 1 200 са ранени, откакто Израел започна въздушната си кампания срещу "Хамас" на 10 май, след като ислямистката групировка изстреля ракети.

В Израел 10 души, включително едно дете, са убити, а 294 души са ранени от ракетен огън, извършен от въоръжени групировки в Газа.