Кралица Елизабет Втора призова хората да се изправят пред предизвикателствата на пандемията от коронавирус, в рядко специално обръщение към Общността на народите. То беше излъчено преди минути от английския канал Би Би Си.

93-годишният монарх каза, че вярва, че хората ще устоят въпреки трудностите. Речта тази нощ е едва петият път в 68-годишното й царуване, в което тя прави специално телевизионно обръщение извън ежегодното за Коледа. То идва в момент, в който броят на смъртните случаи във Великобритания достигна рекордните 708 души за един ден, включително петгодишно дете. Общият брой на починалите на Острова достигна 4 313, а страната се готви за трета поредна седмица на блокада.

Кралицата лично благодари на медиците на първа линия и на другите ключови служители за усилията им по време на кризата.

Нейни приближени нарекоха речта й "дълбоко лична".

Кралица Елизабет благодари на хората, че спазват правителствените правила, за да останат вкъщи и похвали онези, които „се събират, за да помогнат на другите“.

Тя също благодари на ключови работници, като каза, че "всеки час" работа "ни приближава към завръщането към по-нормални времена".

'Ще се срещнем отново! Докато преди сме се сблъсквали с предизвикателства, това е различно", каза Кралицата.

"Този път се присъединяваме към всички нации по целия свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашето инстинктивно състрадание да излекуваме. Ще успеем - и този успех ще принадлежи на всеки един от нас”, заяви Нейно Величество.

"Трябва да се успокоим, че макар да имаме още да издържим, ще се завърнат по-добри дни: отново ще бъдем с приятелите си; отново ще бъдем със семействата си; ще се срещнем отново.", каза тя.

93-годишната кралица също заяви, че "болезненото чувство за раздяла с техните близки", което социалното дистанциране предизвиква за хората, напомняло за опита на евакуираните деца през Втората световна война.

"Сега, както тогава, ние знаем, дълбоко в себе си, че е правилното нещо да се направи", каза тя.

Монархът каза, че всички, които следват напътствия да останат вкъщи, „помагат да защитят уязвимите и щадят много семейства болката, която вече изпитват тези, които са загубили близките си“.

"Заедно се справяме с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем", добави тя.

Съобщението е заснето от един единствен оператор, носещ защитно оборудване, а всички останали от техническия персонал, са били в друга стая.

Обръщението на Кралицата се излъчи в 22 часа българско време по телевизионни, радио и социални медийни канали.

Това е петата извънредна реч на Кралицата за нейното 68-годишно управление. Ето ги поводите на другите 4 речи:

Телевизионна реч, за да отпразнува юбилейния й диамант през юни 2012 г.

Специално обръщение към нацията в навечерието на погребението на майка й през април 2002 г.

Предаване на живо в навечерието на погребението на Даяна, принцеса на Уелс, през септември 1997 г.

И изявление в началото на сухопътната война в Ирак на 24 февруари 1991 г.

Превод: Glas.bg