Постигнат е сериозен напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса. Това съобщи списание "Сайънс", цитирано от БНР. В същото време в китайската провинция Хубей беше отчетен най-ниският брой заразени с коронавирус от 25 януари, когато беше пикът на болестта. Ситуацията с вируса в Европа е под контрол, смятат специалистите.

Американски учени са успели да изградят стабилна проба от т.нар. S-протеин, с който вирусът се прикрепя към рецепторите на клетките. Надеждата е той да бъде използван като антиген. Междувременно китайските здравни власти съобщиха за спад през последното денонощие на потвърдените нови случая на болестта. Те са 394. За сравнение - ден по-рано диагностицираните с коронавируса бяха над 1700. До момента починалите в Китай са над две хиляди души, а заразените - над 74 хиляди и 500.

Съобщено беше и за първите смъртни случаи на пътници от круизния кораб "Даймънд принсес", който е под карантина на пристанището в японския град Йокохама. Жертвите са мъж и жена на 80 години. В Южна Корея също съобщиха за първия смъртен случай от новия коронавирус. Това е деветият смъртен случай на този вирус извън континентален Китай. Другите са в Хонконг, Япония, Тайван, Филипините и Франция.

Директорът на европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон успокои, че ситуацията в Европа е под контрол. Вирусът е по-опасен за мъжете, отколкото за жените, показва статистиката. 51 процента от заразените са мъже. При тях е по-висок и процентът смъртни случаи - 2,8. При жените той е 1,7.