Холандия и Дания затвърдиха позициите си за най-добри пенсионни системи в света, въпреки че както всички други държави изпитват затруднения във връзка с пандемията Covid-19. Това сочат данните на годишно глобално проучване.

Страните отново заеха първите две места в публикувания във вторник Глобален пенсионен индекс на Mercer CFA Institute. Те се отличават с това, че са успели да вдъхнат спокойствие на гражданите, така че да не източват сметките си по време на кризата.

Резултатите на над половината от страните (20) се сринаха тази година, докато текат световни битки за ограничаване на икономическите последици от кризата Covid-19. Глобалната рецесия доведе до намалени пенсионни вноски, по-ниска възвръщаемост на инвестициите и по-висок държавен дълг в повечето страни.

„Това неизбежно ще се отрази на бъдещите пенсии, което означава, че някои хора ще трябва да работят по-дълго, докато други ще трябва да се задоволят с по-нисък жизнен стандарт заради по-ниската пенсия“, каза Дейвид Нокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer. 

„Всъщност ще трябва да разчитаме на себе си на частни услуги все повече и повече", посочи той. 

Нокс заяви, че пенсионните системи като тези в Австрия и Италия, които не са акумулирали значителни ресурси от частни средства, вероятно ще бъдат подложени на нарастващ натиск. И двете страни получиха оценка С, като се класираха съответно на 28-и и 29-и.

Ето и класацията на най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света: